Četrtek – 21. 5. 2020, 6. razred

Pozdravljeni! Z govornimi nastopi smo končali. Morava vas pohvaliti, večina se vas je zelo potrudila.

Danes razmišljajte naslednjih temah:

  • Kaj ti pomeni delo?
  • Kaj je zate igra?
  • Katero je tvoje najljubše delo?
  • Česa pa ne maraš delati?
  • Kako se temu delu izogneš?

Odgovore v zaokroženem besedilu zapišite v svoj zvezek (književnost/berilo). Pred tem napišite naslov: Mark Twain: Slavni pleskar Tom.

Zgornja vprašanja so vam bila izhodišče za branje odlomka v berilu z omenjenim naslovom. Pred branjem se posveti še naslednjemu sestavku:

Prigode Toma Sawyerja je pisatelj umestil v sredino 19. stoletja v mestece St. Petersburg, ki se nahaja na obrežju reke Mississippi. Glavni lik romana je deček z imenom Tom Sawyer (sirota). Živi s teto Polly (rejnica) in mlajšim polbratom Sidom ter ostalimi rejniki.

Tom je nagajiv fant, ki pogosto izvaja potegavščine, kar lahko vidimo že na začetku romana. Pisatelj nam pripoveduje zgodbo, v kateri se Tom skrije v shrambo in ukrade marmelado, čeprav mu je teta prepovedala, da bi jo jedel. Tom je iznajdljiv in uspešno se potegne iz situacije, tako da pobegne na kopanje in ne v šolo.

Teta ga zato naslednji dan v soboto kaznuje in mora pobarvati celotno dvoriščno ograjo. Si predstavljate, koliko dela mu je naložila? Toda Tom išče načrt, kako bi se izvlekel iz te situacije. Kaj meniš, mu je uspelo? Ga je teta Polly zalotila? Hitro preveri, kaj se je v resnici zgodilo. Preberi odlomek v berilu.

Lepo vas pozdravljava.

Ta vnos je bil objavljen v 6. razred. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja